House in Tulcea

The project benefits from a spectacular site, located near the city border and the top of a hill, opening up to a swamp that will become an extension of the Danube Delta. The landscape includes the city of Tulcea, which ensures a fantastic panoramic view. The daytime areas, which have been functionally divided, are expanding in several different spaces, such as the dining room, the living room, the office space and the guest room. These areas open towards the city and the main natural element of the area: the water. In the semi-basement we have the bedrooms, the utility area and a wine cellar. Their pairing came from the argument of individuality, the “public” area being separated from the rest. Each module is independent and detached from one another by a glazed staircase that follows the sites slope. The boy’s bedroom is also separated from the rest of the modules, having the office space on top of it. Since the main viewpoint is located on the Northern side and the South is at the back of our building, we had to introduce several skylights to allow natural light inside the house. While using the back slope of the roof as a perfect base for the solar panels, we placed several of these panels on the central modules. As a result of the special silhouette of the site and to facilitate access, we designed the main entrance at the foot of the hill with an approximately 30 m long underground access, towards an elevator that arrives at the house’s ground level to the office area. Taking advantage of the more intimate backyard, we placed a private pool and a deck area with a small garden. The envelope of the house is designed to be ventilated, the façade is covered with Eternit panels, several layers of mineral wool insulation and a triple layer window system, which will provide the building the quality of a passive house. Also in the spirit of energy saving, the house will have wells using geothermal energy obtained by heat pumps.

02 tulcea02 tulcea
04 tulcea04 tulcea
03 tulcea03 tulcea
06-tulcea06-tulcea
07-tulcea07-tulcea
08-tulcea08-tulcea

Project made in collaboration with Artline – Radu Teacă

Architect: Radu Teacă     Collaborators: Alex Pintea, Eneth-Ágota Koszti, Péter Marx, Otilia Călin, Andrada Tărău, Pietro Dorissa, Ștefan Farmazon

Location: Tulcea, Romania     Gross area: 800 m²     Project duration: 2013 – ongoing     Status: under construction